Welkom op mijn website

Sauna en gezondheid, het zijn twee termen die wel vaker in één en dezelfde zin worden gebruikt. Maar wat hebben ze precies met elkaar te maken? Is een saunabezoekje wel gezond voor je lichaam? En wat zijn dan de effecten die dit bezoek met zich meebrengt? Wat zijn de voor- en nadelen voor een saunaganger? De antwoorden op deze vragen en nog veel meer vind je op deze website!

De geschiedenis van de sauna in een notendop

De term Sauna is van Finse afkomst. Het verhaal gaat als volgt: reeds in de Oudheid vormden hutten het onderdak voor de Finnen. Deze werden uit de grond gegraven met middenin een kuil, waarin bij wijze van verwarming hoopjes stenen in een vuur warm werden gestookt. De Finnen ontdekten echter heel toevallig dat indien ze water op de stenen goten, de hut extra warm werd.

Ze besloten om deze ontdekking uit de grond te halen om hetzelfde principe ook toe te passen in blokhutten. Het enige verschil hierbij is dat de stenen nu werden verwarmd in een soort kachel, waarbij de ontstane rook en stoom werd weggevoerd langs de kier van een deur of via een speciaal gemaakt gat in het dak.

Het jaar 1936 was echter het doorslaggevende jaar. De Finnen namen namelijk hun aanwinst mee naar de Olympische Spelen, waar ze ook heel goede resultaten behaalden. Dit werd natuurlijk in verband gebracht met het saunagebruik, wat meteen de intrede van de sauna in de rest van Europa betekende.

Een spel van koude en warme temperaturen

Het cliché dat een sauna alleen dient om eens goed uit te zweten is allesbehalve waar. Het is een waar spel voor ons lichaam en voor onze ziel. Het brengt je mee naar een wereld van ontspanning, ver weg van alle dagdagelijkse stress en beslommeringen. Maar… je dient je te houden aan de regels van het spel!

Je lichaam dient zich volledig over te geven aan de bedwelmende warmte om zich dan compleet over te leveren aan de koelte van het ijzige stortbad. Vergis je niet: dit is wel degelijk gezond voor je lichaam! Je hebt er op verschillende manieren baat bij en het levert je tal van voordelen op. Tijd dus om een paar saunabezoekjes in te plannen in je overladen agenda, om op een gezonde manier te ontsnappen aan alle drukte rondom je heen! Op deze website lees je er alles over en onthoud vooral het volgende: de term ‘sauna’ sluit niet voor niets nauw aan bij de term ‘sana’, wat gezond betekent!